Tehnologie
Tehnologia de ansamblare a elementelor de lemn pe care firma noastra o aplica presupune montarea bucata cu bucata a lemnului direct pe santierul unde se executa lucrarea, deci fara ca acesta sa fie ansamblat anterior intr-o fabrica. Ceea ce rezulta in final este tot un perete sandwich, doar ca el este montat bucata cu bucata sub stricta supraveghere a viitorului proprietar, acesta avand astfel posibilitatea sa observe ceea ce se monteaza in peretii casei lui. Totodata aceasta metoda de construire asigura un nivel superior de rezistenta structurala celui bazat pe elemente prefabricate.
PROIECTUL :
In ceea ce priveste proiectul architectural conform careia se va construi casa, beneficiarul are posibilitatea sa aleaga din numeroasele planuri pe care i le punem la dispozitie sau desigur se poate lucra in conformitate cu planurile procurate de acesta.
La realizarea planului de fundatie, se tine cont de doua aspecte importante: studiul geotehnic al terenului si ridicarea topografica a acestuia
FUNDATIA :
Datorita greutatii reduse a caselor pe structura de lemn, fundatia care se realizeaza pentru astfel de case este una izolata, adica in partea din pamant sapatura nu se executa continu pe intreaga circumferinta a fundatiei, ci se executa in cuzineti, in principalele puncte de intersectie a grinzilor de fundatie care corespund peretilor de rezistenta ai casei.
In rest, tot ceea ce se executa in partea superioara a fundatiei - elevatia - se realizeaza in stilul clasic al fundatiilor pentru case de zidarie, cu grinzi de fundatie armate conform planului de fundatii.
De grinda de fundatie se fixeaza mustatile de prindere pentru talpa structurii de lemn. Astfel se realizeaza o prindere eficienta a structurii de fundatie.
Montajul structurii de lemn pe fundatie poate incepe inca de la a doua sau a treia zi dupa turnarea placii, acesta in conditiile unor temperaturi de peste 10 grade Celsius.
TALPA CASEI :
Este un element de baza al constructiei, prin care se executa trasarea si prinderea peretilor structurii de rezistenta de fundatia cladirii. Se constituie dintr-un dulap de lemn, cu dimensiunile peretelui care reazema pe aceasta.
Talpa casei se aseaza pe un strat de hidroizolatie si se fixeaza prin conexpanduri sau agrafe din otel beton existente in fundatie.
PERETII :
Peretii reprezinta elementele principale de rezistenta si stabilitate ale constructiei, care asigura preluarea sarcinilor verticale din greutatea planseelor si a sarpantei, precum si a sarcinilor orizontale din seism si vant si transmit aceste incarcari fundatiei.
Peretii sunt alcatuiti din dulapi de lemn de rasinoase, cu dimensiunile sectiunii de 50x80mm si 45x135 mm, spatiati in plan la distante de 400mm. Uzual peretii exteriori se executa cu grosimea de 125-150 mm iar cei interiori cu grosimi de 90-135 mm.
Elementele verticale de rezistenta ale peretilor sunt solidarizate de talpile orizontale ale panourilor prin cuie si coltare metalice galvanizate. Peretii exteriori sunt placate de regula cu placi de OSB de18 mm, care asigura rigidizarea si conlucrarea peretilor in plan lateral, realizand astfel o comportare de saiba rigida a peretelui in planul sau.
Peretii interiori sunt contravantuite prin rigle dispuse orizontal si inclinat, intre montanti.
Placarea peretilor exteriori si interiori se executa pe ambele fete si se poate realiza intr-o mare varietate. Astfel se pot folosi: "siding", lambriuri din lemn, astereala cu caroiaj de sipci pentru tencuiala, placi de gips carton, placi de OSB cu termosistem, etc. Termoizolatia este alcatuita din vata minerala cu grosimi de 50, 100, 150 mm care sunt dispuse intre montantii structurii de rezistenta. Peretii la partea interioara au dispuse bariere de vapori.
PLANSEELE :
Planseele sunt elementele de constructie orizontale care realizeaza preluarea incarcarilor din greutatea oamenilor si mobilierului si o transmit peretilor si in acelasi timp asigura conlucrarea peretilor in plan orizontal si distribuirea sarcinilor orizontale din vant si seism.
Principalele elemente de rezistenta ale planseelor sunt grinzile.
Grinzile sunt alcatuite din dulapi de lemn de rasinoase, cu sectiuni de 50x120-300 mm, dispuse la interspatii de 400 mm si rigidizate in sens transversal cu distantieri din dulapi cu aceiasi dimensiune. Acest sistem de grinzi si distantieri transversali impreuna cu dusumeaua alcatuiesc un ansamblu rezistent si rigid.
Pentru incaperile cu deschideri mari se folosesc si grinzi principale lamelare.
Prinderile grinzilor de centura se face prin cuie, buloane, coltare si eclise metalice galvanizate.
Peste grinzi se bate stratul suport care se constituie din: dusumea geluita din lemn cu grosimi de 22 si 45 mm, dusumea oarba de 24 si 45 mm, placi din OSB de 22 mm grosime. Dusumeaua se poate dispune intr-un singur strat sau in doua straturi pe directii diferite.
Pe talpa inferioara a grinzilor se poate bate direct stratul de finisaj: gips carton, lambriu, etc. sau se lacuieste.
SARPANTA :
Reprezinta elementul de inchidere situat la partea superioara a constructiei, avand atat un important rol practic prin protejarea cladirii de intemperii, cat si un rol estetic, contribuind in mare masura la aspectul constructiei. De altfel multe constructii din lemn se individualizeaza prin forma sarpantei.
Sarpanta se compune din structura de rezistenta, stratul suport al invelitorii si invelitoare.
Structura de rezistenta a acoperisului se poate executa in doua variante si anume: sarpanta pe scaune si sarpanta pe grinzi cu zabrele. In ambele cazuri suportul invelitorii este alcatuit din astereala de 24mm grosime sau placi de OSB de 12 mm.
Tavanele inclinate de la mansarda, alcatuite din insasi structura sarpantei se izoleaza termic cu saltele de vata minerala cu grosimi de 150, 200 mm.
INVELITOAREA :
Odata cu finalizarea montajului structurii se trece la montarea invelitorii pe casa, invelitoare care poate fi, in functie de optiunea clientului, cu tigla metalica sau sindrila bituminoasa. Montarea invelitorii presupune si montajul sistemelor de drenaj ( jgheaburi, burlane, etc. ) ale apei preluate de pe invelitoare.
Sub stratul de tabla direct peste astereala se monteaza o membrana speciala care protejeaza de condens lemnul, apoi se creaza un caroiaj de lemn de 5 cm care permite aerului sa circule intre tabla si membrana, peste care se monteaza invelitoarea . Montarea sindrilei bituminoase se aplica direct peste membrana. Garantia acordata de producator pentru tabla este de 5 ani, iar pentru sindrila bituminoasa de 15 ani.
Copyright © General Pro Construct